+31 529 42 69 60 (24/7) [email protected]

De oorsprong en geschiedenis van Chai

sep 14, 2017

Sinds een paar jaar is de Chai Latte natuurlijk niet meer weg te denken van de kaart in hippe cafe’s en horecazaken en lijkt het de theedrank van de 21e eeuw. Maar de Chai Latte bestaat al meer dan 5000 jaar! In landen als India, Nepal, Tibet en Pakistan drinken mensen al eeuwenlang de Chai. Lees verder om meer te weten te komen over de oorsprong van de Chai Latte….

Mythes

Volgens een boeddhistische legende zijn de eerste theeblaadjes ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma, een Indiase monnik die omstreeks 500 na Chr. het Zenboeddhisme in China introduceerde. Deze heilige zou zijn oogleden hebben afgeknipt om niet in te slapen. Andere Chinese overleveringen schrijven de ontdekking van thee toe aan de uit een ei gekropen Loe-Ju, omstreeks 800 na Chr. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking. De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China aanvoerde.

Weer een andere legende gaat dat lang geleden een keizer in een oud-Aziatisch keizerrijk zich niet goed voelde en zijn hofartsen de opdracht gaf om een geneeskrachtige drank te maken. Het was een van de hofartsen die toevallig onder een theestruik zat en niets kon bedenken. In wanhoop plukte hij allerlei blaadjes en vruchten van struiken om hem heen en kookte dat enkele uren. Tot slot voegde hij er melk en honing aan toe. Na het drinken van de eerste ‘Chai Masala’ voelde de keizer zich direct al beter en de arts werd rijkelijk beloond. Meer dan 100 jaar mocht Chai alleen door keizers worden gedronken.

Het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat theedrinken een hele lange traditie heeft. De oorsprong kan onmiskenbaar teruggevonden worden in het natuurlijke genezingsproces van de Hindoe, genaamd “Ayurveda”, waarbij een combinatie van specerijen, kruiden en zoetmakers wordt gebruikt om lichamelijke ziekten te genezen.

19e en 20e eeuw

Het Westen kwam in contact voor het eerst in contact met thee door het imperialisme van het Britse koninkrijk. In de tijd van het Britse koloniale rijk werd thee uit China enorm veel geconsumeerd in Groot-Britannie. De East India Company was bezorgd geworden om de Chinese monopolie op thee en begon daarom theeplantages te vestigen in India. In 1870, meer dan 90%  van de thee die werd geconsumeerd kwam uit China, maar in 1900 was dit nog maar 10%! De Chinese thee was vervangen door thee uit Brits India. De zwarte thee was erg duur en alleen de rijke Indiers konden het betalen. Rond 1900 probeerde de India Tea Company de theeconsumptie in India te vergroten door het promoten van ‘theepauzes’ voor de arbeiders van de theeplantages. Door de hoge kosten van de zwarte thee dronk men alleen de specerijen, gemengd met room en suiker. Dit was een goedkope energiebron voor de arbeiders: Chai Masala was herboren! Chai Masala werd op die manier een drankje voor het proletariaat en werd al snel gedronken in het hele land, alhoewel elke regio er een eigen gepersonaliseerd recept op nahield met verschillende specerijen.

Inmiddels wordt Chai Latte over de hele wereld geserveerd en mogen wij ook genieten van deze heerlijke keizerlijke drank.  De Authentic Chai Latte die wij aanbieden in de shop is de Chai die zeer overeenkomt met de echte Chai zoals de Chaiwallah’s hem maken op straat. Zelfs Indiase families zijn enthousiast en vertellen ons dat dit de Chai Latte is zoals hun oma en moeder thuis maakt! Probeer hem hier.